bannerafbeelding floating gardens
Michel Desvigne

Floating Gardens

Verlaagde Leieboorden
,

Kunstwerk


Bij de visieontwikkeling rond de Leiewerken in Kortrijk kwam het idee naar voren om naast de ingrepen op de kades ook drijvende groene eilanden aan te leggen. In de kunstige context van Contrei Live wordt dat idee nu werkelijkheid aan de verlaagde Leieboorden. Floating Gardens roept een drijvend droomlandschap op om te reflecteren op en over het water. De tuinen zijn kleine, eenvoudige en repetitieve structuren die de natuurlijke beplanting van de Leieoevers reproduceren. In hun natuurlijke vergankelijkheid leggen ze de nadruk op de overgang van de seizoenen. Vanaf de kades kun je de drijvende tuinen vanop de eerste rij observeren en stilstaan bij het proces en de creatie van nieuwe natuurvormen in de stad. De typische water- en oeverplanten van het Leielandschap schieten wortel in het water, waarbij het drijvende ecosysteem ze ondersteunt zonder aarde. De methode is vergelijkbaar met hydrocultuur. De ambitie is om het aantal eilanden op termijn uit te breiden. De ingreep heeft daarom een duurzaam karakter.

Locatie

Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°49'48.8"N 3°15'58.5"E


In hartje Kortrijk, bij de trotse Broeltorens, verbreden de twee heringerichte kades zich tot een amfitheater en wekken ze zo de indruk van een plein, half verhard en half-aquatisch. Deze publieke ruimte vormt nu het imposante decor voor de herwaardering en herbestemming van de open ruimte rondom de rivier. De brede verlaagde Leieboorden lokken de wandelaar naar het water, terwijl de rivier zelf de ideale plek wordt voor nieuwe activiteiten en toepassingen op en rond de Leie. Als biologische corridor in het blauw-groene netwerk is de Leie in de stad zeer kunstmatig als het gaat over vogelmigratie en waterorganismen. Waarom de oevervegetatie dan niet de kans geven om weer volop te floreren in dit bekoorlijke stukje Kortrijk? 

Kunstenaar


Michel Desvigne is een Franse landschapsarchitect, internationaal gerenommeerd voor zijn rigoureuze en eigentijdse werk en onderzoek. Hij ontwikkelt projecten in meer dan 25 landen. Hij herbekijkt het landschap en probeert de mechanismen te begrijpen die het landschap maken, om het met diezelfde mechanismen dan weer om te vormen en zin te geven. In 2000 kreeg Desvigne de Médaille de l’Académie d’Architecture en in 2011 de Grand Prix de l’Urbanisme. Hij is sinds 2003 ridder in de Franse Orde van Kunst en Letteren en gaf les aan meerdere architectuurscholen ter wereld. Als geograaf en botanicus die op grote schaal werkt, houdt hij van de stad omdat ze veel publieke ruimte biedt, en omdat een goed ontworpen stad met al haar straten, pleinen en parken een maatschappij ook vormgeeft.

 

Cofinanciering door

Design In Town

Logo Stad Kortrijk

 

In samenwerking met

 

Designregio Kortrijk logo