Kom er bij
Niels Albers

Kom Er Bij

Roterij Sabbe
,

Kunstwerk


Deze installatie is een organische opgang naar het dak van roterij Sabbe. Vanaf dat dak is de artistieke ingreep met de korenbloemen van Esther Kokmeijer in al hun betoverende blauwe pracht het best te zien. De inspiratie voor dit werk komt uit de natuur en de vorm van het gebouw zelf. De afgeschuinde hoeken van de roterij doen denken aan honingraten met hun typische zes hoeken en zijden. De hexagoon of zeshoek is een van de weinige geometrische vormen die je in de natuur ziet. Superefficiënt en sterk. De opgang lijkt opgebouwd uit losse kolommen met zes hoeken en zes gelijke zijden. Alleen de hoogte van de kolommen varieert en zo ontstaat in de georganiseerde wirwar een soort trap. Er is niet één vaste route naar boven. De bezoeker moet zo’n beetje zoeken naar een weg die naar het dak van de roterij leidt. Op verschillende hoogtes kan hij even zitten en verpozen om de omgeving in ogenschouw te nemen. Eenmaal boven openbaart zich dan het fenomenale uitzicht. Op het dak loopt het honingraatpatroon door als een looppad naar verschillende zitobjecten, ook allemaal in dezelfde zeshoekvorm. Afdalen kan weer via een andere weg. Door al dat klimmen en dalen wordt het belopen van een trap ineens niet meer zo’n automatische beweging die je zonder nadenken doet. Het wordt een heel bewuste activiteit. Een kunst. 

Locatie

Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°50'33.0"N 3°17'01.7"E


Roterij Sabbe is een voormalig vlasbedrijf aan de oevers van de Leie in Kuurne, in het verlengde van het nieuwe Vlaspark. Leo Sabbe produceerde er vanaf 1882 vlas, maar in de jaren 1970 viel het doek en gingen de deuren onherroepelijk dicht. Nu ligt het gebouw er schijnbaar verwaarloosd bij, maar in werkelijkheid is het een van de best bewaarde en meest authentieke roterijen langs de Leie. Sinds 2005 is de site beschermd als monument, met inbegrip van de stoommachine en schoorsteen. De eigenlijke roterij is een constructie van monolietbeton met achttien rootkamers rondom twee stookruimtes. Het licht valt binnen via koepels van metaal en glas, en op het dak zien we nog reservoirs voor koud en warm water. In 2018 kochten Leiedal en Kuurne de vlasroterij aan om het monument in ere te herstellen met een nieuwe bestemming. Daarmee zetten ze een stevige stap naar de ontwikkeling van het Vlaspark. Zo wordt in Kuurne opnieuw geweven aan een nieuwe, bloeiende toekomst voor deze parel in de Vallei van de Gouden Rivier, zoals de Leie in de hoogdagen van de Vlaamse vlasnijverheid werd genoemd. 

Kunstenaar


Niels Albers is een Nederlandse kunstenaar en ontwerper die woont en werkt in Amsterdam. In 2010 behaalde hij een bachelor of Fine Arts aan de audiovisuele afdeling van de Gerrit Rietveld Academie, een befaamde Amsterdamse hogeschool voor beeldende kunst en vormgeving en thuisbasis van vernieuwende denkers uit alle hoeken van de wereld. Aan diezelfde academie voor masteropleidingen - het Sandberg Instituut - werd hij in 2018 ook master in de interieurarchitectuur. Albers is een van de oprichters van Fabulous Future, een zevenkoppig collectief dat zich buigt over hoe je onderzoek en ontwikkeling kunt combineren met de constructie van ruimtes, evenementen en situaties. Hij voert onderzoek naar de relatie tussen mens en dier, met een oprechte bezorgdheid over de impact van de mens op het ecosysteem van onze planeet. Steeds vanuit een fascinatie voor oorsprong, spel, kaarten, routes en plattegronden. Antropocentrische zorgen vermengd met een architecturale fetisj. 

 

Gefinancierd door

Design In Town

In samenwerking met

 

Designregio Kortrijk logo