Meershuisje
Rick Abelen

Meershuisje

Gaverbeekse Meersen
,

Kunstwerk


Het Meershuisje plaatst het landschap van de Gaverbeekse Meersen op een bijzondere manier in het zoeklicht. Als uitkijkpost en bezinningsplek biedt het huisje een unieke kijk op de Gaverbeek met haar weilanden en biodiversiteit. Door een periscoop in de schoorsteen krijg je een panoramisch vogelperspectief op de meanders in het landschap. Het Meershuisje presenteert zich als een archetypisch huis en voegt zo letterlijk een fysiek en herkenbaar adres toe aan het weinig toegankelijke natuurgebied. Natuur en beleving staan hier voorop. De installatie is een eenvoudig houtskelet bekleed met plaatmateriaal, afgewerkt met een witte toplaag. Het Meershuisje biedt een nieuw perspectief op ruimtelijke kwaliteit, met inzicht in het verleden en een blik op de toekomst. Naast een fysiek plekje om de natuur optimaal te ervaren en te ontdekken, wordt de hut door haar bijzondere presentatie ook een herkenbaar accent binnen de natuurpracht. In het huisje vinden mens, kunst, landschap en natuur mekaar harmonisch onder één dak. 

Locatie

Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°54'05.0"N 3°25'09.3"E


Het natuurgebied de Gaverbeekse Meersen ligt zowel in Zulte als in Waregem, langs de benedenloop van de Gaverbeek. De Meersen zijn nog altijd een belangrijk overstromings- en natuurverwervingsgebied. In zo’n natuurverwervingsgebied kan de natuur duurzaam in stand gehouden worden zonder zware gevolgen voor landbouw, bosbouw of recreatie. Dwars door het mooie gebied met wei- en hooiland loopt de bedding van de oude spoorweg. Daarlangs is de hut toegankelijk, midden in het groen, uitkijkend over de Meersen en grenzend aan de wandel- en fietsroutes. Het gebied wordt in de volksmond dan ook vaak de Oude Spoorwegberm genoemd en heeft met de levendbarende hagedis - een van de weinige reptielen die geen eieren leggen - alvast één opmerkelijke bewoner.

Kunstenaar


Rick Abelen is architect. Dat wou de Nederlander al vanaf de middelbare schoolbanken worden. Geïntrigeerd door de bebouwde wereld met al haar complexiteit, en dan vooral door de relatie tussen groot- en kleinschaligheid, architectuur en maakbaarheid. De invloed van architectuur op de mens en omgekeerd vormt voor hem een interessant spanningsveld. Rick Abelen werkt voor een architectenbureau en realiseert ook eigen projecten. Daarnaast schreef hij voor een architectuurmagazine en werkte hij als projectcoördinator voor de in Nederland verplichte beroepservaringsperiode. De interesse in de bebouwde wereld en de mens geeft Abelen enorm veel voldoening en energie, elke dag weer.