timeless waves
Zilvinas Stasiulevicius

Timeless Waves

Groen Lint Gullegem
,

Kunstwerk


Timeless Waves herstelt op een speelse manier de relatie tussen mens, landschap, verleden en heden. In de wind lijken de gras- en vlasvelden van het Leielandschap wel wiegende zeeën met tijdloze golven. Vijf grote schommelconstructies uit roestvrij metaal staan naast elkaar in het landschap. De doeken waarin de bezoeker schommelt, zijn gemaakt van weerbestendig textiel. Ze verwijzen naar het gouden vlasverleden van de streek en naar de zeilen van de vele koopvaardijschepen van weleer. Het beweeglijke idee van de schommels zit ook in het dobberen van de boten en in het vloeien van de rivier. Het schommelen zelf roept dan weer fijne jeugdherinneringen op. Het surrealistische beeld van Timeless Waves maakt van het landschap een dynamische plek, met een minimale ingreep. Geen kunst om de kunst: meer dan om designobjecten gaat het om de collectieve activiteit in een sfeer van theater. De schommels nodigen uit, tijdloos wiegend op de golven van land en water, van historie en natuur. 

Locatie

Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°50'41.2"N 3°12'57.6"E


De Heulebeek lag lange tijd verborgen achter hoge groene gordels. Nu is de beek met haar overstromingszones, oevers en meanders de ruggengraat van het landschappelijke park Groen Lint. De langgerekte groenzone van 4,5 hectare volgt de slingerende Heulebeek wel 600 meter lang. Het park is daarom onlosmakelijk verbonden met het ecosysteem van de beek. Bruggen, vlonders, een wadi, een poel en eilandje etaleren het groene natuurschoon dicht bij het water. Het Groen Lint in Gullegem is een belangrijke schakel voor Wevelgem, met een veilige fiets- en wandelverbinding langs de Heulebeek richting Heule en Kortrijk. Er is veel aandacht voor spel en ontmoeting, met speeltuigen, zithoeken, een petanqueveldHet beeld van Timeless Waves versterkt het menselijke contact met deze blauw-groene oase, steeds heen en weer.

Kunstenaar


De Litouwse kunstenaar Zilvinas Stasiulevicius (°1991) groeide op tussen de interbellumarchitectuur en de rivier de Memel met een groeiende liefde voor de open natuur. Stasiulevicius is al zijn hele leven gefascineerd door kunst, tekenkunst, natuur, beeld en hoe de wereld eruitziet door de ogen van anderen. Voor zijn ontwerpen kiest de architect voor een samenwerking tussen de kunstenaar en de specifieke site, want hij ziet als geen ander de vele mogelijkheden in de artistieke uitwisseling tussen land en architect. Dromen werken niet als je zelf niet werkt, is zijn devies. Hij werkt momenteel bij NG Architects in Vilnius dat zich specialiseert in exclusief en modern residentieel design. Zijn vele gelauwerde ontwerpen werden onder meer al tentoongesteld in Tokio, Brussel, Tallinn en Londen.