Zeli Bauwens de druppel
Zeli Bauwens

De Druppel

Leiebrug
,

Kunstwerk


De Druppel is een interactieve installatie die bestaat uit 165 emmers. De emmers zijn op mekaar gestapeld, negen lagen hoog, in de vorm van een piramide. Alleen de hoogste emmer helemaal boven aan de piramide is tot op de rand gevuld met water. Het werk bevat echter geen pomp om het water constant te laten stromen. De installatie hangt dus af van het weer en treedt enkel bij regenval in werking. Als het regent, vangt de bovenste emmer het hemelwater op tot hij overstroomt en de hele installatie ineens een fontein wordt. De toeschouwer wordt uitgenodigd om het werk te gaan bekijken onder een mals, typisch Belgisch buitje. 

Locatie

Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°46'37.0"N 3°02'33.1"E


Tussen de statige Sint-Medarduskerk in Wervik en de nieuwe Leiebrug ligt een langwerpige strook van vijf meter breed. Het rechthoekige pleintje helt licht af van het centrum naar de Leie. Het benadrukt zo de beweging naar het water toe en dient tegelijk als podium voor dit kunstwerk. Ook het groen geeft de beweging naar de rivier vorm en kleur en is meteen de achtergrond voor de artistieke ingreep. De Leiebrug zelf is veel meer dan een symbolische verbinding tussen Vlaanderen en Frankrijk. Ze maakt de overspanning naar een robuust watersysteem en een blauw-groene toekomst. De Druppel ligt vlak bij het landschapspark de Balokken, een jong recreatie-eiland van 36 hectare tussen de oude Leiearm en de bevaarbare Leie in, ontstaan in 1990 bij de rechttrekking van een bocht in de rivier. Met zijn wandelwegen, vlonderpad door het moeras, zithoeken, glooiingen, cafetaria, trekkershutten en kampeerwagenterrein is het de ideale plaats om even weg te dromen. Water, groen, kunst en beweging klikken hier in Wervik wervelend in mekaar. 

Kunstenaar


Zeli Bauwens (°1992) studeerde in 2015 af aan Sint-Lucas in Gent als bachelor Textiel en master in de beeldhouwkunst. Waar ze tijdens haar studie vooral bezig was met gebruiksvoorwerpen en hun functie, heeft ze haar focus sindsdien verlegd naar natuur en landschap. Het werk van de in Oostende geboren kunstenares bestaat vooral uit installaties, sculpturen en landschapsinterventies. Bauwens zoekt naar verbanden en legt linken tussen voorwerpen, gebeurtenissen, handelingen uit ons dagelijkse leven en de natuur. Ze ziet zichzelf als conceptueel kunstenaar vanwege de diepe gedachtegangen in haar werk, meestal verscholen onder een laag surrealistische humor. Haar werken zijn telkens aparte verhalen die op de een of andere manier nog samen moeten komen. Met elk ‘verhaal’ probeert ze de toeschouwer iets mee te geven om over na te denken, over te filosoferen of te fantaseren.