gaverstaete
LANDLAB

Gaverstaete

De Gavers
,

Kunstwerk


Wat als de idylle van het natuurgebied De Gavers bruut werd verstoord? Deze ingreep benadrukt hoe beelden kunnen misleiden en drukt ons op de waarde van ons landschap. Illusie of werkelijkheid? De installatie is een dubbel venster: een bouwbord op een vlonder met uitkijkplatform biedt een uitzicht op het groene heden, maar je ziet ook een raster van jalonstokken in het veld. Markeren de stokken de geplande bouwontwikkeling, die parasiteert op de kwaliteiten van het omliggende landschap en de natuur? Zodra je de vlonder betreedt, is je interesse gewekt en kijk je bewuster. Via een QR-code op het bouwbord kom je op de immowebsite terecht. Is het echt of is het fake? Want jij laat je niks wijsmaken. Of toch? Klik en kijk wat er gebeurt… Deze eenvoudige, laagdrempelige installatie prikkelt de mensen, brengt ze samen, laat ze van het uitzicht genieten en tegelijk de discussie voeren over de waarde van het landschap en het belang van natuurbescherming. Het is een pamflet tegen ongebreidelde bouwontwikkelingen in ons o zo lieflijke landschap.

Locatie


Het provinciedomein De Gavers is een groene publiekstrekker van formaat dankzij zijn royale ruimte voor natuur, avontuur, watersport en andere recreatie. De vijver met landtongen en inhammen is ontstaan door zandwinning. Om de E3 (de latere E17) aan te leggen, was er ophoogzand nodig dat in de Gavermeersen werd gevonden. Eind 1970 werd vier miljoen kubieke meter zand weggespoten en verdween het oorspronkelijke meersenlandschap. In de plaats lag er nu een waterplas van 62 hectare. Domein De Gavers staat bekend om zijn idyllische natuurschoon met bijzondere biotopen zoals een vogelreservaat, droge vlinderweiden, insectenrijk hooiland en uiteraard water. Waardevolle natuurpracht waar deze ingreep ons bij stil doet staan.

Kunstenaar


Ed Joosting Bunk: bachelor in architectuurdesign en monumentale kunst in de publieke ruimte. Nooit zonder ideeën, met zijn achtergrond in de tuinbouw en praktische aanpak van projecten op het snijvlak tussen publieke ruimte en kunst. Bram Breedveld: master in landschapsarchitectuur met meer dan 30 jaar beroepservaring, analytisch denker en toezichthouder. Samen vormen ze LANDLAB. Als voorvechter van groene steden volgt LANDLAB simpele stappen, zij het nooit in een rechte lijn. Ze verkennen terreinen, duiken in (bodem)archieven, respecteren het verleden, kijken naar de toekomst, organiseren en vereenvoudigen. Hun ontwerpen zijn evenwichtsoefeningen tussen economische, ecologische en sociale belangen. Voor hun ontwerp van de Grote Markt in Turnhout won LANDLAB in 2011 de Prijs voor de Publieke Ruimte.