avelgem Scheldemeersen
Hans Peter Kuhn

Living Nature

Scheldemeersen
,

Kunstwerk

Het kunstwerk is iedere dag actief van 10u tot 19u.


Living Nature is een geluidsinstallatie in een natuurlijke omgeving rond een wandelpad. Ze bestaat uit 24 luidsprekers in de grond: je ziet ze niet, maar hoort ze wel. De installatie is gebaseerd op de tegenstelling tussen Naturkunst en Kunstnatur. Het idee erachter is om een soort kunstmatige natuur te creëren binnen een echte, bestaande natuurlijke omgeving. Op een speelse, humoristische manier wil deze ingreep de menselijke perceptie van de natuur benaderen en demystificeren. De geluiden die je hoort, verwarren je als een soort auditieve trompe-l’oeil. De audio bestaat uit natuurlijke opnames, zoals het geluid van dieren, wind en water, maar ook uit geluiden die je in de war brengen omdat ze niet bij de natuurlijke habitat van de Scheldemeersen horen. Zo benadrukken ze de zichtbare onwaarschijnlijkheid van het gecreëerde landschap.

Locatie

Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°46'24.8"N 3°26'56.7"E


Toen de Schelde vorige eeuw voor de laatste keer werd rechtgetrokken, ontstonden enkele coupures of afgesneden armen met stilstaand of zwak stromend water. In dat stilstaande water van de meander houden vissen, planten en andere organismen een delicaat evenwicht in stand. De grote natuurkracht van de Scheldemeersen zijn de waterrijke hooilanden in de komgronden en de afgesneden Scheldebochten. Die hooilanden of meersen bestaan uit uitgestrekte graslanden en vallen op door hun dichte patroon van afwateringsgrachten. In de meersen vinden we veel soorten waterminnende planten. Het is een ideaal leefgebied voor amfibieën, libellen, vlinders, water- en rietvogels. De coupures zijn oases van rust en pareltjes van sterk gevarieerd, aan stilstaand water gebonden leven.

Kunstenaar


De internationaal vermaarde componist en kunstenaar Hans Peter Kuhn woont en werkt in Berlijn en Japan. Zijn klank- en lichtinstallaties zijn wereldwijd te zien in tal van musea, zoals het Museum of Fine Arts in Boston, in galerieën en het openbare domein. Voor de installatie Memory Loss die hij samen met Robert Wilson maakte, kreeg hij in 1993 de Gouden Leeuw in Venetië. Hij heeft voor het theater gewerkt, componeerde muziek voor dansvoorstellingen en is vooral bekend voor de muziek- en klankomgevingen die hij creëerde in zijn jarenlange samenwerking met diezelfde Robert Wilson. Horen en luisteren zijn de thema’s van zijn wereldwijde opvoeringen. Sinds 2012 is hij gastdocent Geluidsstudies aan de Universität der Künste in Berlijn.