Rain amplifier
Matthijs la Roi

Rain Amplifier

Sint-Arnolduspark
,

Kunstwerk 


De Rain Amplifier is een installatie die regen nabootst in een artistieke vorm. Het is een klaterende halve koepel die ook als podium is opgevat. Druppels vallen in een waterbak. Het geluid van de ‘regendruppels’ die op het water inslaan wordt opgenomen, versterkt en driedimensionaal verspreid in het park. Het ritme van de druppels kan worden aangestuurd en zo ontstaat een harmonisch geluid. De sculptuur is een knipoog naar de neogotische vorm van veel kerken uit onze contreien. De Rain Amplifier geeft een nieuwe audiovisuele dimensie aan het park en gaat vloeiend op met de bestaande objecten zoals de kapel en fontein. De ornamentele binnenkant van de koepel of schelp doet denken aan een veelvoud van stalactieten, en vanuit die sculpturale vormen zal het water naar beneden druppelen. Het water zelf wordt aangevoerd door buizen die de bezoeker niet kan zien, maar hij kan de sculptuur en het water wel aanraken en daardoor het geluid beïnvloeden. De Rain Amplifier en het natuurlijke amfitheater van het park zullen het decor vormen van voorstellingen met muziek, dans of theater. 

Locatie

Exacte GPS coördinaten locatie kunstwerk: 50°48'59.1"N 3°27'53.8"E


Het Sint-Arnolduspark op de Tiegemberg in Anzegem werd eind 19e eeuw aangelegd na een paar miraculeuze genezingen. Het bedevaartsoord is genoemd naar Arnoldus, een van de weinige Vlaamse heiligen, die omstreeks 1040 in Tiegem is geboren. Het natuurlijke bronwater zou er helende krachten hebben en in dat bovennatuurlijke licht werden er een fontein aangelegd, een kapel, kunstmatige grotten en vijvers. Het Sint-Arnolduspark wordt nog altijd door bedevaarders bezocht, maar intussen is het uitgegroeid tot een rustplek voor wandelaars en natuurliefhebbers, met een cafetaria om te verpozen bij al dat goddelijke groen. Dankzij de mystieke aantrekkingskracht van de Rain Amplifier blijven het bos en park ook nu bekoren.

Kunstenaar


De Nederlandse architect Matthijs la Roi is oprichter van zijn gelijknamige internationale architectuur- en designbureau in Londen. In de loop van zijn carrière heeft hij gewerkt aan een waaier van designprojecten. Hij tekende onder meer gebouwen, schepen, producten en publieke kunstwerken. Het bureau heeft tal van architectuur- en kunstconcoursen gewonnen. Matthijs la Roi is geboeid door het gebruik van generatieve processen om immersieve architecturale en stedelijke ervaringen te creëren rond het gebruik van klank, licht en beweging.